Actueel

Ives Ensemble seizoen 2024/25

Concerten (voorlopig)

13 september 2024
Muze van Zuid, Vondelkerk Amsterdam, aanvang 21:30programma (voorlopig):
John Cage – Atlas eclipticalis (1962) + Winter Music (1957) (strijkkwartet, piano)
Richard Rijnvos – Seléne (2023) (strijkkwartet)

 

24 oktober 2024
Donderdagavondserie, Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, aanvang 20:15

programma:
Portret Charles Ives
Largo (1901)  (klarinet, viool, piano)
Violin Sonata Nr.4 “Children’s Day at the Camp Meeting” (1915)  (viool, piano)
Study for piano Nr.9 “The Anti-Abolitionist Riots in the 1930s and 1940s”  (piano)
String Quartet Nr.1 “From the Salvation Army” (1896)  (strijkkwartet)
Three Quarter-tone Pieces (1925)  (2 piano’s)
Study for piano Nr. 21 “Some Southpaw Pitching”  (piano)
Trio (1904-11)  (viool, cello, piano)

 

Ives Ensemble vanaf seizoen 2022/2023

We mogen dan wel niet meer zoveel concerten verzorgen als in onze structureel gesubsidieerde dagen, dat neemt niet weg dat we nog regelmatig op de podia te vinden zijn. Vanaf seizoen 2022-2023 staan vooralsnog de volgende projecten op stapel:

Bailie, Miller, een tweeluik


In dit programma dat we in coproductie met De Link in Tilburg realiseren, staan twee spraakmakende componisten centraal: Joanna Bailie en Cassandra Miller. Van beiden voeren we zowel een nieuw werk als een bestaande compositie uit.
Tijdens de lockdown schreef Cassandra Miller Perfect Offering voor fluit, klarinet en strijkkwartet. Zij ging daarvoor te rade bij Leonard Cohens Anthem uit 1992, een song waarin Cohen tegen beter weten in de hoop op betere tijden uitspreekt. Millers eigen stem en het beeld van heen en weer zwaaiende kerkklokken en vormen het uitgangsmateriaal voor deze nieuwe compositie. Daarnaast klinkt Warblework waarin Miller zich laat inspireren door de zang van 4 Noord-Amerikaanse lijstersoorten die op ingenieuze wijze door een strijkkwartet verklankt wordt.
Ook Joanna Bailie gaat in haar nieuwe compositie van bestaande geluidsfenomenen uit. In haar From above and far away (een opdracht van het De Eduard van Beinum Stichting) klinken verre verkeersgeluiden door, die net boven de gehoordrempel uitkomen en daardoor zeer tot de verbeelding spreken. Daarnaast klinkt Artificial Environments 1-5, een werk waarin het onderscheid tussen spraak, omgevingsgeluid en muziek soms nauwelijks te maken is. 

concerten
– 8 maart 2023 middag – Music Department Durham University UK
– 8 maart 2023 avond – Music Department Durham University UK

programma
Joanna Bailie


Cassandra Miller

Joanna Bailie

Cassandra Miller


From above and far away (2020)
(in opdracht van Eduard van Beinum Stichting)
klarinet, piano, strijkkwartet, elektronica
Warblework (2011-2017)
strijkkwartet
Artificial Environments 1-5 (2011)
fluit, klarinet, viool/altviool, cello, piano, elektronica
Perfect Offering (2020)
(in opdracht van De Link)
fluit, klarinet, strijkkwartet, piano

Feldman, Cage, Wolff


In dit programma dat zich met name richt op onze grote inspiratoren John Cage en Morton Feldman, combineren we eerder gespeeld met nieuw repertoire. Van Feldman voeren we Why Patterns? uit, een meesterwerk dat we in het verleden regelmatig op de planken brachten en dat het verdient weer eens live gehoord te worden. Als tegenhanger hiervan klinkt het minstens even intrigerende Cheap Imitation van Cage in een voor ons nieuwe versie, namelijk het arrangement dat Feldman van dit werk maakte en dat qua bezetting – fluit, glockenspiel, piano – overeenkomt met zijn Why Patterns? Deze composities vullen we aan met korte en relatief weinig gehoorde werken van Cage en Feldman, en met het aan Feldman opgedragen For Morty van Christian Wolff.

concert
– 20 april 2023 20:15 – Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam
(concert in de donderdagavondserie)

programma
John Cage (1912-1992)

Christian Wolff (geb. 1932)

John Cage/arr. Morton Feldman (1926-1987)
Morton Feldman

Morton Feldman

Morton Feldman


Scenario for MF (1986)
spreker
For Morty (1987)
slagwerk, piano
Cheap Imitation (1969/1980)
fluit, glockenspiel, piano
Durations 1 (1960)
altfluit, piano, viool, cello
Four Instruments (1965)
buisklokken, piano, viool, cello
Why Patterns? (1978) 
fluit, glockenspiel, piano

Aphrodíte en Seléne


‘Huiscomponist’ van het Ives Ensemble Richard Rijnvos schrijft graag in cycli. Zo vangt hij in Grand Atlas de zeven werelddelen in zeven muzikale tableaus, verklankt hij aspecten van Venetië in zijn cyclus la Serenissima en voorziet hij bijzonder bezette werken uit de 20ste eeuw van een evenknie in zijn serie Riflessi. Onlangs is hij aan Kosmoscópio begonnen, een cyclus geïnspireerd op de harmonie der sferen zoals de oude Grieken die zich voorstelden. Kosmoscópio zal uit negen werken bestaan die elk een van de hemellichamen representeren die binnen de klassieke kosmologie onderscheiden worden: de aarde, de maan, Mercurius, Venus, de zon, Mars, Jupiter, Saturnus en de vaste sterren. De maan en Venus – Seléne en Aphrodíte in het Grieks – zijn de eerste in de reeks die Rijnvos heeft voltooid. Beide werken worden door ons in première gebracht. In het strijkkwartet Seléne verklankt Rijnvos een volledige maancyclus, van wassende tot volle maan en in retrograde terug naar de uitgangspositie waarin de maan onzichtbaar is. En in Aphrodíte volgen we Venus in haar complexe omwentelingsritme ten opzichte van de aarde. Het vrouwelijke karakter dat aan deze planeet wordt toegedicht komt tot uiting in het gebruik van een shō, een betoverend Japans mondorgel dat door drie violen, twee altviolen en cello begeleid wordt.
De première van Aphrodíte en Seléne vindt in November Music 2023 plaats. Daarna zal Seléne in Galerie Marzee en Muziekgebouw aan ’t IJ te horen zijn, in een programma dat met werk van Crawford, de Leeuw en Crane bijna een eeuw omspant en een verrassend licht werpt op Rijnvos’ nieuwe noten.

Aphrodíte & Seléne
5 november 2023 19:00 – Grote Kerk ‘s-Hertogenbosch in festival November Music 2023
zie: https://www.novembermusic.net/programma/ives-ensemble

programma
Richard Rijnvos – Aphrodíte (2022-2023)
Richard Rijnvos – Seléne (2022)


Seléne in ander licht
19 november 2023 16:00 – Galerie Marzee Nijmegen
30 november 2023 20:15 – Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam (donderdagavondserie)

In dit programma laten we aan Seléne drie oudere composities in verwante bezetting voorafgaan: een strijkkwartet van Reinbert de Leeuw dat geflankeerd wordt door pianokwintetten van Ruth Crawford en Laurence Crane. Dit leidt tot een contrastrijk programma. Crawfords Suite nr 2 laat zich karakteriseren als een expressionistisch en modernistisch werk, waarin invloeden van Ives en Berg op unieke wijze samenvloeien. Daartegenover staat de bedrieglijke eenvoud van het Piano Quintet van Crane, waarin op een manier die in de verte aan Satie en Feldman doet denken, met ogenschijnlijk simpele middelen grote diepgang bereikt wordt. Als intermediair tussen deze kwintetten klinkt er voor de pauze tenslotte nog de weinig gehoorde Etude voor strijkkwartet van de Leeuw, een beweeglijk werk dat Stravinskiaanse ritmiek paart aan ongemakkelijke harmonieën die zo kenmerkend zijn voor de Hollandse school. Dit alles vormt een bijzonder contrapunt met Rijnvos’ etherische en tegelijkertijd capricieuze Seléne, dat het gehele programma na de pauze in beslag neemt.  

programma
Ruth Crawford (1901-1953)

Reinbert de Leeuw (1938-2020)

Laurence Crane (1961)

Richard Rijnvos (1964)


Suite nr 2 (1929)
strijkkwartet, piano
Etude voor strijkkwartet (1983/85)
strijkkwartet 
Piano Quintet (2011)
strijkkwartet, piano
Seléne (2022)
strijkkwartet

Bailie, Miller, een tweeluik

In ons nieuwe programma Bailie, Miller, een tweeluik dat we in coproductie met De Link in Tilburg realiseren, staan twee spraakmakende componisten centraal: Joanna Bailie en Cassandra Miller. Van beiden voeren we zowel een nieuw werk als een bestaande compositie uit.

Tijdens de lockdown schreef Cassandra Miller in opdracht van De Link Perfect Offering voor fluit, klarinet en strijkkwartet. Zij ging daarvoor te rade bij Leonard Cohens Anthem uit 1992, een song waarin Cohen tegen beter weten in de hoop op betere tijden uitspreekt. Millers eigen stem en het beeld van heen en weer zwaaiende kerkklokken en vormen het uitgangsmateriaal voor deze nieuwe compositie. Daarnaast klinkt Warblework waarin Miller zich laat inspireren door de zang van 4 Noord-Amerikaanse lijstersoorten die op ingenieuze wijze door een strijkkwartet verklankt wordt.

Ook Joanna Bailie gaat in haar nieuwe compositie van bestaande geluidsfenomenen uit. In haar From above and far away (een opdracht van het De Eduard van Beinum Stichting) klinken verre verkeersgeluiden door, die net boven de gehoordrempel uitkomen en daardoor zeer tot de verbeelding spreken. Daarnaast klinkt Artificial Environments 1-5, een werk waarin het onderscheid tussen spraak, omgevingsgeluid en muziek soms nauwelijks te maken is. 

 

Programma
Joanna Bailie: From above and far away (2020) (in opdracht van de Eduard van Beinum Stichting)
(klarinet, piano, 2 violen, altviool, cello, electronica)

Cassandra Miller: Warblework (2011-2017)
(2 violen, altviool, cello)

Joanna Bailie: Artificial Environments 1-5 (2011)
(fluit, klarinet, viool/altviool, cello, piano, elektronica)

Cassandra Miller: Perfect Offering (2020) (in opdracht van De Link)
(fluit, klarinet, 2 violen, altviool, cello, piano)

 

Concerten

26 september 2021  Galerie Marzee Nijmegen  16:00

30 september 2021  Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam  20:15

 

De componisten: Cassandra Miller en Joanna Bailie
De in Canada geboren, in Londen woonachtige Cassandra Miller ontpopte zich de afgelopen jaren als één van de meest originele componisten van deze tijd. Ze ontving in 15 jaar meer dan 25 opdrachten van solisten, ensembles en orkesten uit Canada en heel Europa, waaronder BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta, the Oslo Philharmonic, en Toronto Symphony Orchestra.

De Engelse, in Berlijn woonachtige componist Joanna Bailie is een bijzondere en hoogst individuele stem binnen het hedendaagse componeren. Haar werken zijn doorgaans een perfect amalgaam van geluidsopnamen die ze maakt van alledaags omgevings- en natuurgeluid en een subtiel weefsel van gecomponeerde klanken die soms perfect samenvallen, soms aanvullen, dan weer commentariëren. Haar muziek is onder meer uitgevoerd door Ensemble Musikfabrik, Klangforum Wien, EXAUDI, Ictus Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, The London Sinfonietta, The BBC Scottish Symphony Orchestra en het Ives Ensemble.

Concerten najaar 2019

Hieronder een eerste overzicht van de concerten die voor dit najaar op het programma staan. Rond de opening van het nieuwe seizoen – begin september – volgt nadere informatie.


Opening lezingencyclus over de stad als utopisch ideaal 
12-09-2019            20:15         Stichting Utopa -  Orgelpark, Amsterdam
19-09-2019            20:15         Stichting Utopa - Beeldengalerij Het Depot, Wageningen
26-09-2019            20:15         Stichting Utopa - Weeshuis, Leiden
 

Charles Ives – The Unanswered Question

zie: site Utopa


Componistenportret Richard Rijnvos
22-09-2019            14:15         Orgelpark, Amsterdam

programma:
Ponte de la pietà (documentaire)
Richard Rijnvos – Quattro quadri (voor orgel solo)
Richard Rijnvos – Das Wohlpräparierte Klavier (première) + video Adam Barker-Mill
Richard Rijnvos – Riflesso sullo spazio

zie: site Orgelpark


Concerten en componistenworkshop in Durham UK
25-10-2019             middag       componistenworkshop Durham UK
26-10-2019             19:30          Musicon concert, Durham UK
27-10-2019             19:30          Musicon concert, Durham UK

programma (o.a.):
Nevenwerk II 
Morton Feldman – Three Clarinets, Cello and Piano
Arnold Schönberg – Suite op. 29
Richard Rijnvos – Riflesso sullo spazio

 

Componistenportret Richard Rijnvos + cd-presentatie
28-10-2019            19:45         Purcell Room, Southbank, Londen UK

programma:
Richard Rijnvos – Riflesso sul tasto
Richard Rijnvos – Das Wohlpräparierte Klavier + video Adam Barker-Mill
Richard Rijnvos – Riflesso sullo spazio

zie: site Southbank Centre


November Music 2019
09-11-2019            18:45         November Music, Willem Twee Toonzaal, Den Bosch

programma:
Willem Boogman – nieuw werk (première)
Richard Rijnvos – Riflesso sullo spazio

zie: site November Music


Programma rond nieuw werk Willem Boogman
12-12-2019            20:15         Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

programma (o.a.):
Willem Boogman – nieuw werk
Anton Webern – Streichtrio op. 20
John Cage – Child of Tree
Morton Feldman – Projection 2
Franco Donatoni – Etwas ruhiger im Ausdruck 

zie: site Muziekgebouw aan 't IJ


Nevenwerk II
14-12-2019            20:00         TivoliVredenburg, Utrecht

programma:
Morton Feldman – Three Clarinets, Cello and Piano
Arnold Schönberg – Suite op. 29
Richard Rijnvos – Riflesso sullo spazio

zie: site TivoliVredenburg

Ives Ensemble voorjaar 2019

programma Nevenwerk IIAl ruim 30 jaar hebben wij een nauwe band met componist Richard Rijnvos. Dat leidde tot dusver tot meer dan tien bijzondere premières en projecten. Hoogtepunten waren onder andere de cyclus Block Beuys en de kameropera Die Kammersängerin waarvoor de Rijnvos de Matthijs Vermeulenprijs ontving. Aan deze intensieve samenwerking voegen wij nu een nieuw hoofdstuk toe. Nadat Rijnvos zich de afgelopen jaren vooral op orkestwerk richtte, onder meer als huiscomponist voor het KCO, componeert hij momenteel weer kamermuziek. Speciaal voor het IE schrijft hij drie nieuwe Riflessi, werken waarin hij bezettingen adopteert van bijzondere composities uit de recente muziekgeschiedenis. Het eerste van dit drietal, Riflesso sull’arco, ging in 2017 in première in ons programma Nevenwerk. Het tweede, getiteld Riflesso sullo spazio, staat nu centraal in programma Nevenwerk II en belooft een van Rijnvos’ meest ambitieuze in het genre te worden. Een gebeurtenis om naar uit te kijken.

De onalledaagse bezetting van Riflesso sullo spazio – 3 klarinetten, strijktrio & piano – is afkomstig van de Suite Op.29 (1926) van Arnold Schönberg, een werk dat eveneens op het programma staat. Dit leidt tot een fascinerend contrast. De bijzondere instrumentcombinatie inspireerde Schönberg tot een van zijn belangrijkste dodecafonische kamermuziekwerken: de Suite is groots, polyfoon en loopt over van ideeën en impulsen. Rijnvos slaat een ander pad in: zijn Riflesso sullo spazio kenmerkt zich juist door rust en contemplatie. Het is alsof hij zich op de top van een mooie berg (“schöne Berg”) bevindt, waar het weidse uitzicht uitnodigt de blik naar het oneindige te richten. Dit leidt eveneens tot een groots werk, maar van een rustiger vleugelslag dan de Suite. Schitterende harmonieën en een bijzondere tijdservaring zijn hier karakteristieke elementen.

Het programma wordt gecompleteerd door het toverachtige Three Clarinets, Cello and Piano (1971) van Morton Feldman, een compositie die evenals Schönbergs Suite zelden op de podia te horen is.

Extra: tijdens de concerten in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Korzo presenteren wij onze nieuwste cd, met daarop drie werken uit Rijnvos’ Riflessi serie, waaronder Riflesso sullo spazio.

programma
Morton Feldman (1926-1987) - Three Clarinets, Cello and Piano (1971)   8’
3 klarinetten, cello, piano
Arnold Schoenberg (1874-1951) - Suite Op.29 (1926)   30’
Esklarinet, klarinet in A, basklarinet, viool, altviool, cello, piano                             
Richard Rijnvos (geb.1964) - Riflesso sullo spazio (2018-19)   40’
Esklarinet, klarinet in A, basklarinet, viool, altviool, cello, piano

concerten (voorlopige lijst) en kaartverkoop
11 april 2019                Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, aanvang 20:15
18 april 2019                Korzo, Den Haag, aanvang 20:30
28 april 2019                Marzee, Nijmegen, aanvang 16:00
14 december 2019       TivoliVredenburg, Utrecht, tijd n.t.b.

Morton Feldmans String Quartet (II) in World Minimal Music Festival

Op 7 april 2019, aanvang 15:00, sluiten wij het World Minimal Music Festival 2019 in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam af met een uitvoering van Morton Feldmans vijf uur durende String Quartet (II). Een unieke en zeker voor Feldmanliefhebbers niet te missen ervaring.

Over Feldman en zijn late werken:                                                                                                          Morton Feldman (1926-1987) behoort tot de belangrijkste en meest invloedrijke Amerikaanse componisten van na de oorlog. Kenmerkend voor hem is dat hij zijn ideeën niet perse vanuit het muzikale domein betrok. Alhoewel hij in lezingen en interviews voortdurend over Schubert, Beethoven en John Cage sprak, was het eerder de moderne beeldende kunst die hem tot componeren aanzette. Geïnspireerd door werk van kunstenaars als Piet Mondriaan, Mark Rothko, Robert Rauschenberg, Barnett Newman en Philip Guston, kwam hij zo tot een volstrekt persoonlijk muzikaal oeuvre.       

Feldmans tweede belangrijke inspiratiebron was eveneens buitenmuzikaal: klassieke Anatolische tapijten. Zijn fascinatie voor de subtiele figuratieve variaties in deze kleden, zorgde voor een omslag in zijn denken over vorm en schaal. Hij dreef zo weg van de ‘klassieke’ 20-minuten compositie en schreef steeds grotere en langere werken. Een onbetwistbaar hoogtepunt onder deze late composities is het 5 uur durende String Quartet (II) waarmee wij het World Minimal Music Festival 2019 afsluiten.    

Veel is er over dit monument te zeggen, bijvoorbeeld over zijn marathonachtige aspecten. Hier een meer inhoudelijke observatie die eveneens op Feldmans overige late werken van toepassing is. Bijzonder is hoe de componist zijn muzikale bouwstenen inzet, of dat nu melodische motieven, harmonieën of een combinatie van die twee betreft. Die verschijnen in allerlei configuraties, worden herhaald en verdwijnen, om vervolgens later weer op te duiken. En dat steeds herkenbaar maar zelden als exacte kopie van zichzelf. De analogie met levende organismen dringt zich op, een parallel die doorgetrokken kan worden naar het werk als geheel. Ooit antwoordde Feldman op de vraag over hoe zo’n lang werk tot een einde kwam: “It dies of old age.” Toch zou het onjuist zijn te veronderstellen dat zijn werk naar het leven getekend is, al was het maar omdat hij uitspraken hierover vermeed. Beter is het om zijn late composities te zien als grootse constructies van tijd en ruimte, waarin datzelfde leven zich kan vullen met pure muzikale ervaring. Daarin voorziet Feldman met muziek die elk drama of groots muzikaal gebaar vermijdt. Het wonder is nu dat deze onnadrukkelijkheid, in combinatie met andere kwaliteiten, juist de ruimte lijkt te scheppen waarbinnen de individuele luisteraar iets wezenlijks over het leven kan ervaren. Wellicht is dit een verklaring voor de onuitwisbare indruk die Feldmans werk op veel toehoorders maakt.  

concert en kaartverkoop                                                                                                                                   7 april 2019             Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam, aanvang 15:00

 

New Music concerts in Musicon series Durham University, 23 en 24 februari 2019 

Bijna jaarlijks zijn wij te gast in de Musicon series van Durham University, de enige concertreeks in Noord Engeland die in moderne muziek voorziet. Deze editie verzorgen wij er drie programma’s met klein bezette kamermuziek. Centraal daarin staan twee componisten die wij een warm hart toedragen, Alvin Lucier en Aldo Clementi, aangevuld met eveneens voor ons bekende namen als Carola Bauckholt en Pelle Gudmundsen-Holmgreen. Relatief nieuw voor ons is de illustere Italiaanse componist Franco Donatoni, van wie wij onder meer zijn fluisterende Etwas ruhiger im Ausdruck uitvoeren.     

NEW MUSIC Concert 1 – 23 februari 19:30 
Aldo Clementi – Dedica (1998)
Alvin Lucier – In Memoriam Jon Higgins (1984)
Christian Winther-Christensen – Nachtmusik (2010-11)
James Tenney – Spectrum 7 (2001)
Joanna Bailie – Artificial Environments No.1 to 5 (2011)
 
NEW MUSIC Concert 2 – 24 februari 16:00 
Aldo Clementi – Trio (2000)
Alvin Lucier – Nothing is Real (1990)
Cassandra Miller – For Mira (2012)
Bernd Alois Zimmermann – Intercomunicazione (1968)
 
NEW MUSIC Concert 3 – 24 februari 19.30 
Alvin Lucier – December 12th (2013)
Aldo Clementi – Lamento (2001)
Franco Donatoni – Estratto (1969)
Carola Bauckholt – Klarinettentrio (1993)
Pelle Gudmundsen-Holmgreen – Moments Musicaux  (2006)
Franco Donatoni – Etwas ruhiger im Ausdruck (1968)

Zie voor verdere informatie de site van Musicon series. 

concerten voorjaar 2018

De optocht

6 mei 2018 – Korzo Den Haag – 14:00  

De NRC over de voorstelling: “…poëzie van subliem vormgegeven traagheid. Imponerend, confronterend en vooral bezwerend.

Wij hebben er als ensemble een handje van om ons buiten de gebaande paden te begeven. En dat geldt ook voor de kunstenaars met wie wij samenwerken. De drijvende kracht hierachter is niet zozeer een blind verlangen naar het onbekende, maar de intuïtie dat er op een nieuw ingeslagen weg iets van bijzondere waarde te vinden is. En precies dat inspireerde tot de muziektheaterproductie De optocht.

Dat dit project uitgroeide tot een werk van bijna 3 uur zonder pauze, met een incourante bezetting van 2 sprekers, mimespeler en een exotisch geïnstrumenteerd ensemble, is op zich niet uitzonderlijk. We zijn wel wat gewend op dit gebied. Nee, het is vooral de inhoud van de voorstelling en de uitwerking daarvan in contrasterende lagen, die ons naar nieuw terrein voerde. Het vertrekpunt, prozagedicht De optocht van Toon Tellengen, gaf daar alle aanleiding toe. In dit grootse werk trekt de mensheid in al zijn tekortkomingen aan een ooggetuige voorbij, om zonder uitzondering onder een ‘Pats!’ te eindigen. Een tekst als een donderpreek, obstinaat, confronterend, maar ook humorvol en tot de verbeelding sprekend.

Het was Tellegen zelf die bevriend componist Piet-Jan van Rossum vroeg om aan deze verbeelding vorm te geven. Zo kwam het tot de contouren van een groot muziektheaterwerk. Regisseur Petra van der Schoot en het IE schoven vervolgens aan om zich aan het scenische gedeelte en de praktische uitvoering van het project te wijden. Alles bijeen een enorme onderneming, waardoor het nog ruim een jaar duurde voordat het tot de definitieve vorm kwam. Maar toen stond er ook wat, een voorstelling waarvan de verschillende lagen op fascinerende wijze op elkaar inwerken:
Tellegens barokke tekst, om beurten voorgedragen door acteur Joop Keesmaat en performer Han Buhrs. Een partituur bestaande uit een bijzondere mix van geluidsimpressies uit Japan en instrumentale solo’s en interludes, muziek die zich gaandeweg aan de tekst ontworstelt en zijn eigen contemplatieve grond vindt. En een verstilde scene geïnspireerd op het Nō Theater, waarin mimespeler Anton van der Sluis in een aantal bezwerende verschijningen fungeert als intermediair tussen de Westerse wereld van Tellegen en de Oosterse van Nō.

Alhoewel deze afzonderlijke elementen op zich al bijzonder genoeg zijn, is het totaal meer dan de som der delen. En dat laat zich niet in een paar worden vangen. Proberen we het toch, dan is De optocht misschien het best te omschrijven als een groot ritueel waarin diverse aspecten van het menselijke bestaan in een transformerend licht geplaatst worden. En dat is grond waarop wij ons niet eerder bewogen. Komt dat zien daarom!

Voorafgaand aan de voorstelling vindt er om 13:15 een inleiding met de makers plaats en deelt Tellegen via een video enkele gedachten met het publiek. Na afloop is er een meet & greet en zijn er door Tellegen gesigneerde bundels van De optocht te koop.

Voor tickets, zie hier.

foto: Guus Rijven

Geweest:
11 maart 2018 - Wilmink Theater Enschede - 19:00   
17 maart 2018 - RO Theater Rotterdam - 19:30 
in samenwerking met Poetry International Rotterdam
25 maart 2018 - TivoliVredenburg Utrecht - 14:00Eerdere concerten/voorstellingen

Musicon Concert Series

10 en 11 februari 2018
dagelijks concerten om 16:00 en 19:30
Music School, Palace Green Durham UK

In de Musicon concertserie van Durham University spelen we vier programma’s rond het thema 20th Century Music. Een mer à boire. Hoe een selectie te maken uit een eeuw die zich karakteriseert door een enorme diversiteit aan stromingen? En wat te doen met de totale vrijheid die het recente componeren kenmerkt en waarbinnen er bijna evenveel stijlen en methodes als componisten bestaan? Uitgangspunt van de serie werd het schijnbaar rationele ‘een decennium per concert’. Daarbinnen kwam het echter tot zeer persoonlijke keuzes. Het resultaat is programma’s met vele nieuwe inkijkjes en ongedachte dwarsverbanden. Daarin komen naast voor het IE nieuwe componisten als Nono en Saariaho, ook oude getrouwen als Crane, Bauckholt en Rijnvos aan bod. Van de laatste gaat een werk uit deze eeuw (sic) dat zich echter baseert op een werk uit de zeventiger jaren van de vorige.

zaterdag 10 februari 2018
Back to the 60s - met Lore Lixenberg sopraan
Luigi Nono - La Fabbrica Illuminata                                                
Oliver Leith - Three Pamphlets on not Staring at the Sun               
Michael von Biel - String Quartet nr 2                                           
John Cage - Atlas Eclipticalis 
 
Back to the 70s - met Lore Lixenberg sopraan
Kazimierz Serocki - Swinging Music 
Luigi Nono - …sofferte onde serene… 
Morton Feldman - Voice, violin and piano
Richard Rijnvos - Riflesso sull’arco 
Trevor Wishard - Red Bird 
 
Zondag 11 februari 2018 
Back to the 90s 
Laurence Crane - 20th Century Music
Tom Johnson - Simultaneous Progressions 
Kaija Saariaho - Oi Kuu 
Katharine Norman - In The Stream
Carola Bauckholt - In gewohnter Umgebung III 

Back to the 80s 
Salvatore Sciarrino - Anamorfosi 
Pauline Oliveros - The Well 
Luigi Nono - Hay Que Caminar “Soñando” 
Laurence Crane - Trio for Ros and Peter                                         
Pauline Oliveros - The Gentle 
Mark Carroll - 18 kisses with eyes closed 

Hier is verder te lezen over deze concerten.

 

Footnotes

16 maart 2018 - NatLab Eindhoven - 19:30
24 februari 2018 - Frascati Amsterdam - 19:30

Nog eenmaal voeren we ons samenwerkingsproject met choreografe Keren Levi uit: Footnotes (double bill). In NatLab Eindhoven spelen we Morton Feldmans betoverende Crippled Symmetry, waarna er een bijzondere choreografie van Levi gaat op basis van datzelfde werk (maar niet in de klassieke zin…). En ook niet te versmaden: dat alles in een decor van de bekende Nederlandse beeldend kunstenaar Krijn de Koning.
Lees hieronder verder over dit bijzondere project en komt dat horen en zien!

Dans en muziek zijn nauw met elkaar verbonden, ook binnen de hedendaagse praktijk. Vaak wordt een nieuwe choreografie op bestaande muziek gemaakt en samen daarmee uitgevoerd. Toch is het mogelijk van dit stramien af te wijken, zoals Footnotes (double bill) laat zien. De inspiratie voor dit gezamenlijk project van Ives Ensemble, choreografe Keren Levi en beeldend kunstenaar Krijn de Koning, komt nog steeds van een bestaand muziekwerk: Crippled Symmetry van Morton Feldman. Maar voor het dansgedeelte staat het klinkende aspect van deze partituur niet meer centraal. Keren Levi baseert zich op de grafische component, het notenbeeld, en komt van daaruit tot een vertaling in beweging . Resultaat is een choreografie die door de bijzondere verhouding tot de bron, zijn eigen wetten lijkt te volgen.
Deze onconventionele opzet wordt verder doorgevoerd door Crippled Symmetry niet tegelijk met de dans uit te voeren. Als begeleiding klinkt een meerkanaals soundscape van componist Tom Parkinson, waarin hij fragmenten van een opname van Crippled Symmetry gebruikt die hij uitvergroot en combineert met gespreksopnamen van Feldman uit de periode dat hij het werk schreef.
Daarnaast gaat de dans een interactie aan met een groot object van Krijn de Koning. Hij creëerde een veelkleurige blokkenmuur die het podium in tweeën deelt en het publiek een volledige blik op de vloer ontneemt. De dansers gebruiken een doorgang in de muur om daar zo nu en dan achter te verdwijnen. Een compleet beeld van de choreografie kan zo alleen in het hoofd van de toeschouwer ontstaan.

Is er dan geen plaats voor Crippled Symmetry zelf? Jazeker: in deze double bill voeren wij dit werk voor de pauze integraal uit. En dat alleen al is een bezoek aan de voorstelling waard. U hoort een betoverend 90 minuten durend trio voor fluiten, slagwerk en toetsen, waarin Feldmans fascinatie voor Anatolische tapijten doorklinkt. Deze kenmerken zich door subtiele figuratieve variaties die door een speciale weefmethode ontstaan. In Crippled Symmetry krijgen deze variaties een muzikale pendant: motieven verschijnen, worden herhaald, verdwijnen en duiken weer op, steeds herkenbaar maar zelden als exacte kopie van zichzelf. Gelijk maar toch verschillend, als in een kreupele symmetrie.

Kreupele Symmetrie

donderdag 9 november 2017
Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam
aanvangstijd: 20:15

Ons eerste project van dit seizoen is meteen bijzonder. Aan de basis ervan ligt Crippled Symmetry van Morton Feldman dat na de pauze integraal door ons zal worden uitgevoerd. In dit betoverende 90 minuten durende trio voor fluiten, slagwerk en toetsen klinkt Feldmans fascinatie voor Anatolische tapijten door. Deze kenmerken zich door subtiele figuratieve variaties die door een speciale weefmethode ontstaan. In Crippled Symmetry krijgen deze variaties een muzikale pendant: motieven verschijnen, herhalen zich, verdwijnen en duiken weer op, steeds herkenbaar maar zelden als exacte kopie van zichzelf. Gelijk maar toch verschillend, als in een kreupele symmetrie.

Voor de pauze dient Crippled Symmetry als vertrekpunt voor twee bijzondere varianten in dans en muziek. Keren Levi gebruikt de partituur als basis voor haar choreografie Footnotes. Niet zoals gebruikelijk het klinkend aspect ervan, maar de grafische component, het notenbeeld, waarvanuit zij tot een vertaling in beweging komt. Componist Tom Parkinson voorziet Footnotes van een werk voor tape. Hij gebruikt daarin fragmenten van een opname van Crippled Symmetry die hij sterk uitvergroot en lardeert met gespreksopnamen van Feldman uit de periode dat hij het werk schreef. In beide gevallen ook een vorm van kreupele symmetrie.

In het Muziekgebouw aan ‘t IJ zal er een preview van ongeveer 20 minuten van de Footnotes te zien zijn. De volledige choreografie gaat begin 2018 in première, dan ook in combinatie met een groot toneelobject ontworpen door beeldend kunstenaar Krijn de Koning. In tegenstelling tot sommige eerdere berichten zal dit object niet te zien zijn in het Muziekgebouw. Realisatie ervan bleek niet mogelijk binnen de podiumopzet van de Grote Zaal.

Zie ook website van het Muziekgebouw aan ’t IJ

 

PROGRAMMA
Footnotes (preview)                      Choreografie voor 3 dansers van Keren Levi op          
                                                      muziek van Tom Parkinson

                                                    pauze

Crippled Symmetry (1983)            Morton Feldman (1926-1987)  
voor: fluit/basfluit, vibrafoon/glockenspiel en piano/celestaFootnotes gaat in 2018 in een aantal gevallen als double bill, dat is: in combinatie met een integrale uitvoering van Crippled Symmetry door het IE. Definitieve data worden momenteel vastgelegd en binnenkort op onze website en FB gepubliceerd.