Kreupele Symmetrie

donderdag 9 november 2017
Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam
aanvangstijd: 20:15

Ons eerste project van dit seizoen is meteen bijzonder. Aan de basis ervan ligt Crippled Symmetry van Morton Feldman dat na de pauze integraal door ons zal worden uitgevoerd. In dit betoverende 90 minuten durende trio voor fluiten, slagwerk en toetsen klinkt Feldmans fascinatie voor Anatolische tapijten door. Deze kenmerken zich door subtiele figuratieve variaties die door een speciale weefmethode ontstaan. In Crippled Symmetry krijgen deze variaties een muzikale pendant: motieven verschijnen, herhalen zich, verdwijnen en duiken weer op, steeds herkenbaar maar zelden als exacte kopie van zichzelf. Gelijk maar toch verschillend, als in een kreupele symmetrie.

Voor de pauze dient Crippled Symmetry als vertrekpunt voor twee bijzondere varianten in dans en muziek. Keren Levi gebruikt de partituur als basis voor haar choreografie Footnotes. Niet zoals gebruikelijk het klinkend aspect ervan, maar de grafische component, het notenbeeld, waarvanuit zij tot een vertaling in beweging komt. Componist Tom Parkinson voorziet Footnotes van een werk voor tape. Hij gebruikt daarin fragmenten van een opname van Crippled Symmetry die hij sterk uitvergroot en lardeert met gespreksopnamen van Feldman uit de periode dat hij het werk schreef. In beide gevallen ook een vorm van kreupele symmetrie.

In het Muziekgebouw aan ‘t IJ zal er een preview van ongeveer 20 minuten van de Footnotes te zien zijn. De volledige choreografie gaat begin 2018 in première, dan ook in combinatie met een groot toneelobject ontworpen door beeldend kunstenaar Krijn de Koning. In tegenstelling tot sommige eerdere berichten zal dit object niet te zien zijn in het Muziekgebouw. Realisatie ervan bleek niet mogelijk binnen de podiumopzet van de Grote Zaal.

Zie ook website van het Muziekgebouw aan ’t IJ

 

PROGRAMMA
Footnotes (preview)                      Choreografie voor 3 dansers van Keren Levi op          
                                                      muziek van Tom Parkinson

                                                    pauze

Crippled Symmetry (1983)            Morton Feldman (1926-1987)  
voor: fluit/basfluit, vibrafoon/glockenspiel en piano/celesta



Footnotes gaat in 2018 in een aantal gevallen als double bill, dat is: in combinatie met een integrale uitvoering van Crippled Symmetry door het IE. Definitieve data worden momenteel vastgelegd en binnenkort op onze website en FB gepubliceerd.