‘Guitar Drag’: dat doe je niet met een gitaar

Volgende week spelen we in Felix Meritis muziek die om een ongewone speelwijze vraagt, zoals het bewerken van een vleugel met afwasborstels en creditcards. Componisten en musici gaan al sinds de tijd van Biber en Rossini hardhandig om met hun instrumenten, maar ook de beeldende kunstgeschiedenis kent veel vergelijkbare ‘mishandelingen’.

De Amerikaanse kunstenaar Christian Marclay, bekend van popmuziek-gerelateerde installaties en de hitfilm The Clock, baarde in 2000 bijvoorbeeld veel opzien met zijn video ‘Guitar Drag’.

In deze 14 minuten durende film zien we een Amerikaanse ‘pick-up truck’ die een elektrische gitaar voortrekt aan een touw. De gitaar is verbonden aan een versterker in de achterbak.

Het krassende en ratelende geluid gaat door merg en been. Dit effect wordt versterkt als je weet dat Marclay met dit werkt verwijst naar een dodelijke lynchpartij in Texas in 1998, waarbij James Byrd Jr. achter een auto werd gebonden en voorgetrokken. ‘Guitar Drag’ is hiermee een monument voor het slachtoffer en laat op indringende wijze horen hoe indringend instrumenten kunnen klinken, als je ze anders gebruikt dan normaal.

Bekijk hier een kort fragment van ‘Guitar Drag’ op YouTube en zie hier wat ‘stills’ uit de film.

Voor meer informatie over het concert in Felix Meritis en kaarten kan je terecht op de website van Felix Meritis.