Interview met Elwin Beekman (HKU)

Voor het concert Hoe Klinkt het Kunstwerk op 14 december in het Muziekgebouw aan ‘t IJ gaan we een speciale samenwerking aan met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. We vroegen Elwin Beekman wat we kunnen verwachten.

Dag Elwin, dank voor je tijd. Zou je je aan onze lezers willen voorstellen? Wie ben je, wat studeer je?

Ik studeer momenteel Arts & Mediamanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten. Dit is voor mij en mijn collega’s het laatste project voor de start van het afstuderen in januari/februari. Het mooie aan dit project is dat we veel verschillende disciplines vanuit de faculteit bij elkaar hebben in 1 team, wat het extra interessant maakt om met een veelvoud aan achtergronden tot 1 project te komen.

Hoe ben je in contact gekomen met het Ives Ensemble?

De HKU en Ives doen dit project al voor de vijfde jaar op rij, en zoals voorgaande jaren heeft de HKU een selectie van studenten gemaakt om met deze opdracht aan de slag te gaan.

Wat is de opdracht die je van de HKU heb meegekregen, en hoe gaan jullie als groep te werk?

De opdracht was om de voorstelling, bestaande uit meerdere losse muziekstukken, tot één avondbrede ervaring te maken. We kwamen er met John als snel achter dat we het beste de tijd tussen de muziekstukken op konden vullen. Omdat we verschillende disciplines hebben binnen het team, heeft het concept enige tijd gekost om vorm te geven. Uiteindelijk hebben we gekozen voor 7 films met elk een andere artistieke achtergrond, waarin ieder de regisseur is van zijn of haar eigen werk.

Wat vind je eigenlijk van de muziek van 14 december? En van de kunstwerken?

De muziek van het Ives Ensemble is niet direct de muziek die ik thuis op zou zetten, misschien ben ik daar wel niet intellectueel genoeg voor, maar ik vind de vorm waarin Ives het giet wel heel interessant. Ook waren de kunstwerken voor deze show nog niet heel bekend voor me en was het waardevol om daar dieper op in te gaan.

Still van Ja Ja Ja Nee Nee Nee

Wat kunnen we de 14e verwachten? Kun je al iets laten zien?

Omdat de films relatief kort zijn, zo’n 2.30 minuten, gaan we nog niet teveel teasen. Ik kan wel een aantal filmstills tonen,

Welke rol speelt geluid bij jullie werk? En hoe heb je dit aangepakt? Houd je rekening met de muziek van het Ives, of negeer je die juist?

We hebben ons vanaf het begin laten inspireren door dezelfde kunsten waar Ives hun muziek op selecteerde. We hadden niet alle muziek beschikbaar. Echter gebruiken wij onder de films het meest minimalistisch sound design, om de nadruk niet wel te leiden van de muziek die vanavond centraal staat. De films draaien voornamelijk om sfeer, wat we iets versterken door het gebruik van sound design.

Zou je een aantal video’s kunnen geven met inspiratiebronnen van jullie voor dit project?

Die zijn te vinden op ons research weblog: http://macaronic-studio.blogspot.com/

Waar kijk je zelf het meest naar uit, en wat zou je mensen zeggen om ze enthousiast te maken voor het concert?

Ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat, wanneer film en de muziek van het Ives Ensemble samenkomen. Tijdens de show zullen we ook zelf alles aansturen en de avond visueel vastleggen, dus het blijft enigszins spannend tot het einde.