New Ears Salon – editie 3 met Pierre Bismuth

06 september 2015

,

Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 200815:00

De in Frankrijk geboren kunstenaar Pierre Bismuth centraal is een van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van dit moment. Zijn werk vormt een technisch en esthetisch consistent oeuvre met onder meer films (in 2004 won hij een Oscar voor best original screenplay voor de film The Eternal Sunshine of the Spotless Mind), installaties, foto’s en video’s, waarin de taal van de kunst als instrument wordt gebruikt om onze perceptie van de werkelijkheid, en dan vooral van culturele producten te bestuderen. Bismuth getuigt daarbij van de nodige humor, morrelt aan conventies en laat de kijker kritisch nadenken, zelfs oog in oog met culturele objecten waarvan duidelijk is wat ze betekenen.

In samenwerking met John Snijders is Bismuth bezig met een project waarin gesproken woord omgezet wordt in muziek. Een eerste versie hiervan was te zien in zijn tentoonstelling An Ocean of Lemonade in SMART Project Space, Amsterdam in 2011 onder de titel AleatechnologicotoricHierbij werd het geluid van een tv, afgesteld op CNN, door een computer omgezet in een op piano speelbare partituur. In een nieuwe versie gebeurt hetzelfde met allerhande Youtube films, nu gezet voor kamermuziekensemble. Dit project is een uitwerking van Bismuths idee om als niet-componist toch muziek te componeren.

De betreffende Youtube Variations voor fluit, klarinet, slagwerk en cello zijn onderdeel van een kleurrijk salonprogramma dat ook Bismuths radioplay The Match of the Century – over een legendarische tennispartij tussen Arnold Schoenberg en Groucho Marx – en pianowerk van Schoenberg en de Argentijnse componist Diego Borello zal bevatten. Alhoewel er momenteel nog aan het programma wordt gewerkt, zal een recent filmproject van Bismuth zeker ook aan bod komen: Where is Rocky II, over zijn 10-jarige zoektocht naar een kunstrots, in 1970 in de Mojavewoestijn achtergelaten door kunstenaar Ed Ruscha.

De moderatie van de salon is in handen van Robert van Altena.

programma (o.v.)
inloop - koffie en thee
Pierre Bismuth - Youtube Variations
Pierre Bismuth - Where is Rocky II
gesprek met Pierre Bismuth, John Snijders en publiek o.l.v. Robert van Altena
pauze - hapje en drankje
Diego Borello - 6 petites Pièces pour Piano
Arnold Schoenberg - 6 kleine Klavierstücke op.19
Pierre Bismuth - The Match of the Century
gesprek met Pierre Bismuth, John Snijders en publiek o.l.v. Robert van Altena
nazit - hapje en drankje

werken in expositie 
nnb
courtesy: Galerie Jan Mot, Brussel/Mexico City

over de new ears salon

Met dit initiatief van het Ives Ensemble komen beeldende kunst en muziek op bijzondere wijze samen. Per saloneditie stelt een toonaangevend beeldend kunstenaar een expositie van eigen werk samen, waarin het ensemble een concertprogramma speelt dat in samenspraak met de kunstenaar tot stand is gekomen. Het daarmee gestarte gesprek tussen kunstenaar en ensemble, en in bredere zin tussen makers en disciplines, wordt in de salon voortgezet. De bezoekers zijn van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. Het idee is een ruimte voor kunst, makers en publiek te creëren, waarin de afstand tot atelier en podium verdwijnt en een inspirerende uitwisseling tussen de aanwezigen vanzelfsprekend is.


reserveren
vanwege het beperkt aantal plaatsen raden wij nadrukkelijk aan vooraf te reserveren
intekenen voor de New Ears Salon kan per email: info@ives-ensemble.nl
entreeprijs: €35,- inclusief hapjes en drankjes
(catering vormt een vast onderdeel van de salon: er worden naast drankjes ook 
hapjes geserveerd, zoals soep en kleine zoete en hartige traktaties)

adres
Castrum Peregrini
Herengracht 401
1017 BP Amsterdam

 

Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008 kopie

Terug naar het Programma