kazimir malevich + ives ensemble

20 oktober 2013

,

Het Ives Ensemble speelt bij de Malevich tentoonstelling in het Stedelijk Museum aanvang: 16:00 in Auditorium

De kunst verplicht tot het verwezenlijken van nieuwe vormen. Het doet er niet toe of ik ze wel of niet mooi vind. Bevalt het je of bevalt het je niet – dat zijn vragen die de kunst niet stelt, zoals ze niet gesteld werden toen er sterren aan de hemel werden geplaatst.

Want het vliegtuig is niet gebouwd om zakenbrieven van Berlijn naar Moskou te brengen, maar om gevolg te geven aan de onweerstaanbare drang tot vormgeven van de ervaring ‘snelheid.

Het vierkant is geen onbewuste vorm. Het is een creatie van de intuïtieve rede. Het is het aangezicht van de nieuwe kunst. Het vierkant is een levende, koninklijke prins. Het is de eerste stap van de pure creatie in de kunst.

Deze citaten van Malevich laten zien hoe revolutionair de artistieke hemelbestormers van de vroege Sovjettijd waren. Niet alleen in de beeldende kunst, maar in architectuur, literatuur, film en zeker ook muziek werd koortsachtig gezocht naar nieuwe vormen om de opwinding en het optimisme van de nieuwe industriële tijd gezicht te geven.
Tot de muzikale wegbereiders van de Russische avant-garde behoorden onder anderen Arthur Vincent Lourié, wiens werk “Formes en l’Air”, opgedragen aan Pablo Picasso, een van de vroegste voorbeelden van muzikaal kubisme is. Nikolai Roslavets wordt gezien als de Russische Schoenberg met zijn experimenten met atonale harmonie. Zij maakten de weg vrij voor de uitbundigheid van een jonge Sergei Prokofieff die uit de muziek voor zijn ballet “Trapeze” een kwintet samenstelde. Dmitri Sjostakovitsj schreef op zijn negentiende een sonate die nu nog steeds als een van de heftigste pianowerken van zijn tijd geldt.

programma:
Arthur Lourié (1892-1966) – Formes en l’Air (1915)
Nikolai Roslavets (1881-1944) – Altvioolsonate nr. 1 (1926)
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) – Piano Sonata nr.1 op. 12 (1926)
Sergei Prokofieff (1891-1953) – Quintet op. 39 (1924)

informatie en reserveringen: http://www.stedelijk.nl/agenda/music/ives-ensemble

video: Ives Ensemble speelt Prokofieff Quintet op. 39 – Allegro precipitato

Terug naar het Programma