De Duif V – Charles Ives en Matthew Barney

04 november 2012

,

Foto van De Duif door Jordi Huisman

In 2012 speelt het Ives Ensemble op zes zondagen muziek van belangrijke naoorlogse componisten in de prachtige kerk De Duif in Amsterdam. Bij ieder concert is (video)kunst van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars te zien.

Op zondag 4 november spelen we voor de vijfde keer in De Duif met dit keer een Amerikaans duo. De muziek bestaat uit drie werken van Charles Ives (1874 – 1954), de eigenzinnige naamgever van het ensemble. Lees hier meer over Ives en zijn relatie met het Ensemble.

PROGRAMMA, 16:00 uur, De Duif, Prinsengracht 754 , Amsterdam

Charles Ives         Three Page Sonata
Charles Ives         Violin Sonata Nr. 2
Charles Ives         Trio

De stukken van Ives worden afgewisseld met fragmenten uit de beroemde Cremaster Cycle van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney.

Matthew Barney in The Order, het derde deel van de Cremaster Cycle

Barney (San Francisco, 25 maart 1967) is een Amerikaanse beeldhouwer, multimedia- en installatiekunstenaar. Kunstcriticus Michael Kimmelman van de New York Times noemde Barney “een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van zijn generatie.” Hij studeerde aan de Yale School of Art van de Yale-universiteit in New Haven (Connecticut), net als Charles Ives.

De vijf-delige Cremaster Cycle ontstond in de periode 1994–2002 en was te zien in vrijwel alle grote kunstmusea in de wereld, van het Guggenheim in New York tot Musée d’art Moderne in Parijs. In Nederland was het vooral Museum Boijmans van Beuningen dat Barney volgde, en ook het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam volgt de Amerikaan op de voet en kocht onlangs nog zijn nieuwste film aan.

De Cremaster-films worden bevolkt door wezens van weinig menselijke aard in een setting die aanzienlijk verschilt van onze dagelijkse leefomgeving. Plot en een logische structuur zijn (of lijken) geheel afwezig. In plaats daarvan wordt de kijker vergast op een voorbijtrekkend pandemonium van barokke en bizarre beelden en voorvallen, die zich niet gemakkelijk laten beschrijven. Dus kom zelf kijken en luisteren op 4 november!

Toegang, te betalen aan de deur, is slechts 5 euro. Reserveren is niet nodig.

Met dank aan:

Terug naar het Programma