Alvin Lucier Festival

18 oktober 2014 tot 19 oktober 2014

,

 

concert Ives Ensemble: zondag 19 oktober 15:00 Auditorium

Vorig seizoen waren wij al tweemaal te horen in programma’s gewijd aan componist Alvin Lucier. Nu komt daar een bijzondere manifestatie bij. Gedurende een festival van twee dagen in het Stedelijk Museum Amsterdam – waar de componist met zijn 83 jaar nog zelf acte de présence zal geven – verzorgen wij op zondagmiddag niet alleen een concert in het Auditorium, maar realiseren wij ook een klankinstallatie van Lucier: Music on a long thin wire. Een enkele pianosnaar wordt door een sinusgenerator aangestuurd en resoneert zo op fascinerende wijze. Deze installatie is het gehele weekend van 18 en 19 oktober in het museum te bekijken en beluisteren.

Pop-up performances door basklarinettist Gareth Davis en vrienden zijn tevens onderdeel van het festivalprogramma. En: Lucier zal zelf ook bijdragen, ondermeer met een uitvoering van zijn beroemde I Am Sitting in a Room. Het biedt een zeldzame mogelijkheid deze icoon van het Amerikaanse componeren nog van nabij mee te maken.

Voor het volledige programma, zie de website van het museum.

Naar ons concert in het Auditorium op 19 oktober 15:00: niet alleen spelen wij drie bijzondere ensemblewerken van Lucier, ook zullen wij zijn bekende Nothing is Real voor piano en versterkte theepot uitvoeren. Daarin is te horen hoe een theepot als klankkamer fungeert voor het door de componist bewerkte Beatlesnummer Strawberry Fields Forever.

programma

Nothing is Real (1991)

Letters (1991)

Septet (1985)

Braid (2012)

 

Terug naar het Programma