Programma

06 september 2015

New Ears Salon – editie 3 met Pierre Bismuth

,

Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 200815:00

De in Frankrijk geboren kunstenaar Pierre Bismuth centraal is een van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van dit moment. Zijn werk vormt een technisch en esthetisch consistent oeuvre met onder meer films (in 2004 won hij een Oscar voor best original screenplay voor de film The Eternal Sunshine of the Spotless Mind), installaties, foto’s en video’s, waarin de taal van de kunst als instrument wordt gebruikt om onze perceptie van de werkelijkheid, en dan vooral van culturele producten te bestuderen. Bismuth getuigt daarbij van de nodige humor, morrelt aan conventies en laat de kijker kritisch nadenken, zelfs oog in oog met culturele objecten waarvan duidelijk is wat ze betekenen.

In samenwerking met John Snijders is Bismuth bezig met een project waarin gesproken woord omgezet wordt in muziek. Een eerste versie hiervan was te zien in zijn tentoonstelling An Ocean of Lemonade in SMART Project Space, Amsterdam in 2011 onder de titel AleatechnologicotoricHierbij werd het geluid van een tv, afgesteld op CNN, door een computer omgezet in een op piano speelbare partituur. In een nieuwe versie gebeurt hetzelfde met allerhande Youtube films, nu gezet voor kamermuziekensemble. Dit project is een uitwerking van Bismuths idee om als niet-componist toch muziek te componeren.

De betreffende Youtube Variations voor fluit, klarinet, slagwerk en cello zijn onderdeel van een kleurrijk salonprogramma dat ook Bismuths radioplay The Match of the Century – over een legendarische tennispartij tussen Arnold Schoenberg en Groucho Marx – en pianowerk van Schoenberg en de Argentijnse componist Diego Borello zal bevatten. Alhoewel er momenteel nog aan het programma wordt gewerkt, zal een recent filmproject van Bismuth zeker ook aan bod komen: Where is Rocky II, over zijn 10-jarige zoektocht naar een kunstrots, in 1970 in de Mojavewoestijn achtergelaten door kunstenaar Ed Ruscha.

De moderatie van de salon is in handen van Robert van Altena.

programma (o.v.)
inloop - koffie en thee
Pierre Bismuth - Youtube Variations
Pierre Bismuth - Where is Rocky II
gesprek met Pierre Bismuth, John Snijders en publiek o.l.v. Robert van Altena
pauze - hapje en drankje
Diego Borello - 6 petites Pièces pour Piano
Arnold Schoenberg - 6 kleine Klavierstücke op.19
Pierre Bismuth - The Match of the Century
gesprek met Pierre Bismuth, John Snijders en publiek o.l.v. Robert van Altena
nazit - hapje en drankje

werken in expositie 
nnb
courtesy: Galerie Jan Mot, Brussel/Mexico City

over de new ears salon

Met dit initiatief van het Ives Ensemble komen beeldende kunst en muziek op bijzondere wijze samen. Per saloneditie stelt een toonaangevend beeldend kunstenaar een expositie van eigen werk samen, waarin het ensemble een concertprogramma speelt dat in samenspraak met de kunstenaar tot stand is gekomen. Het daarmee gestarte gesprek tussen kunstenaar en ensemble, en in bredere zin tussen makers en disciplines, wordt in de salon voortgezet. De bezoekers zijn van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. Het idee is een ruimte voor kunst, makers en publiek te creëren, waarin de afstand tot atelier en podium verdwijnt en een inspirerende uitwisseling tussen de aanwezigen vanzelfsprekend is.


reserveren
vanwege het beperkt aantal plaatsen raden wij nadrukkelijk aan vooraf te reserveren
intekenen voor de New Ears Salon kan per email: info@ives-ensemble.nl
entreeprijs: €35,- inclusief hapjes en drankjes
(catering vormt een vast onderdeel van de salon: er worden naast drankjes ook 
hapjes geserveerd, zoals soep en kleine zoete en hartige traktaties)

adres
Castrum Peregrini
Herengracht 401
1017 BP Amsterdam

 

Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008Pierre Bismuth - Coming Soon Moving Light, 2008 kopie

12 september 2015

Speech 1955 van John Cage

,

17:00

60 jaar oud en toch altijd actueel: Speech 1955 van John Cage. In een grotendeels door toeval bepaalde choreografie voor nieuwslezer en 5 radiospelers, wordt een selectie uit het laatste nieuws gelezen en op radiofrequenties afgestemd. Het resultaat is een fascinerend samengaan van nieuwsflarden, muziek, ruis, stem en andere geluiden uit de ether. De speciale concertlocatie – een rondvaartboot op het IJ – draagt hier nog aan bij met omgevingsgeluid en steeds wisselend beeld van water, schepen en IJ-oevers. Nieuwslezer is Noraly Beyer, afvaartplaats en thuishaven vanzelfsprekend het jarige Muziekgebouw aan ’t IJ.

Hier is verder te lezen over deze concerten.

John Cage

12 september 2015

ensembleconcert ter ere van het tienjarig bestaan van het Muziekgebouw aan ’t IJ

,

20:15

Al jaren zijn wij kind aan huis in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het episch centrum van de ensemblemuziek in Nederland. Datzelfde geldt voor veel van onze collega-ensembles. Reden genoeg om een groot ensembleconcert onderdeel te laten zijn van de festiviteiten ter ere van het tienjarig bestaan van dit unieke podium. De koppen werden bij elkaar gestoken en er ontstond een bont programma waarin alle grote Nederlandse ensembles hun opwachting maken en het Muziekgebouw en de ensemblecultuur gevierd worden. In dit concert verzorgen wij samen met Cappella Amsterdam een uitvoering van Leos Janaceks Rikadla, een fantastische zetting van 19 korte, soms absurde kinderrijmpjes voor koor en ensemble.


Op de site van het Muziekgebouw kunt u verder lezen over het bijzondere programma.

Janacek Rikadla

13 september 2015

Speech 1955 van John Cage

,

17:00

60 jaar oud en toch altijd actueel: Speech 1955 van John Cage. In een grotendeels door toeval bepaalde choreografie voor nieuwslezer en 5 radiospelers, wordt een selectie uit het laatste nieuws gelezen en op radiofrequenties afgestemd. Het resultaat is een fascinerend samengaan van nieuwsflarden, muziek, ruis, stem en andere geluiden uit de ether. De speciale concertlocatie – een rondvaartboot op het IJ – draagt hier nog aan bij met omgevingsgeluid en steeds wisselend beeld van water, schepen en IJ-oevers. Nieuwslezer is Noraly Beyer, afvaartplaats en thuishaven vanzelfsprekend het jarige Muziekgebouw aan ’t IJ.

Hier is verder te lezen over deze concerten.

John Cage

 

18 september 2015

mappamondo in Musica Sacra Maastricht

,

15:45

Het thema de De Weg voor editie 2015 van Musica Sacra Maastricht, inspireerde het festival tot de keuze voor mappamondo van Richard Rijnvos. In dit werk staat Fra Mauro centraal, een 15e eeuwse monnik en cartograaf, wonend in een klooster op het eiland San Michele in Venetië. Mauro verliet zijn eiland nooit, maar produceerde desalniettemin uit verhalen van bezoekende reizigers met verbazingwekkende accuratesse een kaart van de toenmalig bekende wereld: mappamondo. In Rijnvos’ semi-scenische werk figureren naast het ensemble zowel Fra Mauro (bariton Frans Fiselier) als een hem bezoekend musicus (tubaïst Perry Hoogendijk). Uiteindelijk verplaatst het verhaal zich naar de 20ste eeuw, wanneer blijkt dat deze musicus componist Luigi Nono is, op weg naar zijn laatste rustplaats: sinds 1870 fungeert San Michele als centrale begraafplaats van Venetië.


Meer informatie over dit concert vindt u hier.

 

mappamondo

29 september 2015 tot 24 maart 2016

concerten op stapel (voorlopige lijst)

19 september 2015         Orgelpark Amsterdam                                    avond

concert met Slagwerk Den Haag

Programma met 5 spelers van IE en 4 van SDH, 3 werken van leerlingen van Peter Adriaansz en Richard Ayres aangevuld met repertoire van beide ensembles rond orgel/harmonium/draaiorgel.
 
                             

6 november 2015            University of Durham (UK)              19:30
                     Music Department - Concert  Room      
WORDS & MUSIC - 1
Anthony Fiumara - I dreamed in the cities at night (2014) 16’
Steve Reich - Different Trains (1988) 30’
Ives Ensemble String Quartet


7 november 2015            University of Durham (UK)              19:30
                     Music Department - Concert  Room    
WORDS & MUSIC - 2
Samuel Beckett/Morton Feldman - Words and Music (text 1961; music 1987) 
Damian Robson (Joe); Peter Lathan (Croak); Ives Ensemble (Bob); Richard Rijnvos 
(stage director)


8 november 2015            University of Durham (UK)              19:30
                     Music Department - Concert  Room      
WORDS & MUSIC - 3
John Cage
45' for a speaker
34'46.776" for a Pianist
31'57.9864" for a Pianist
27′ 10.554″ for a percussionist
26'1.1499" for a String Player
Damian Robson (narrator); Ives Ensemble; Mark Knoop (piano 2)
 

14 januari 2016                Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam               20:15

donderdagavondserie

What a ball! (programma wordt nog uitgebreid)

Francis Poulenc - Le Bal masqué
Wolfgang Rihm - Music Hall Suite 
Karl Amadeus Hartmann - Burleske Musik 
Igor Stravinsky - Ragtime 
Joël Bons - Summer Dance 
Aldo Clementi - Valzer su GESAA 
Aldo Clementi - Valzer su F.A.C. 

 

24 maart 2016                  Musis Sacrum Arnhem                                     avond

Componistenportret Charles Ives (zie concerten december 2014)
 

1 mei 2016                        Galerie Marzee Nijmegen                                 middag

Fabio Nieder (1957) – Diapente (1990)
Iannis Xenakis (1922-2001) – Ergma (1994)
Helmut Lachenmann (1935) – Toccatina voor viool solo (1986)
Michael von Biel (1937) – Zweite Quartett (1962)
Carola Bauckholt (1959) – Lichtung (2011)
John Cage (1912-1992) – String Quartet in Four Parts (1950)

 
Een programma dat laat horen dat het strijkkwartet met gemak het meest veelzijdige kamermuziekensemble is. Het strijkt, plukt, zaagt, schraapt, glijdt, zingt, huilt, tikt en fluistert van alle kanten. Van de prachtige glas-akkoorden van Cage, via de lyriek van Nieder, naar de betonnen stapelingen van Xenakis en de toonloze klop- en veeggeluiden van Lachenmann en von Biel: je houdt het niet voor mogelijk dat vier musici zo’n rijke geluidswereld kunnen produceren.