Programma

14 april 2013.

Alles Kon – De Muzikale Sovjet-Revolutie

Het eerste concert van ons dit jaar. En meteen een bijzonder. We treden op in het Van Abbemuseum in Eindhoven met een programma gemodelleerd rond de bijzondere tentoonstelling Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid. Met opmerkelijk muziek van revolutionaire Russische componisten uit de jaren tien en twintig van de vorige eeuw. In het programma:

Alles Kon – De Muzikale Sovjet-Revolutie

De zon als uitdrukking van de energie van de oude wereld wordt vanuit de hemel getrokken door de moderne mens, die door zijn technologische superioriteit, zijn eigen energiebron creëert.

Wij geloven dat de elementen in de chemische formule van onze creatieve arbeid, probleem, inventie, en kunst, zich verhouden tot de uitdagingen van onze tijd.

Deze citaten van El Lissitzky laten zien hoe revolutionair de artistieke hemelbestormers van de vroege Sovjettijd waren. Niet alleen in de beeldende kunst, maar in architectuur, literatuur, film en zeker ook muziek werd koortsachtig gezocht naar nieuwe vormen om de opwinding en het optimisme van de nieuwe industriële tijd gezicht te geven.
Tot de muzikale wegbereiders van de Russische avant-garde behoorden onder anderen Arthur Vincent Lourié, wiens werk “Formes en l’Air”, opgedragen aan Pablo Picasso, een van de vroegste voorbeelden van muzikaal kubisme is. Nikolai Roslavets wordt gezien als de Russische Schoenberg door zijn experimenten met atonale harmonie. Beiden maakten de weg vrij voor de uitbundigheid van een jonge Sergei Prokofieff, die uit de muziek voor zijn ballet “Trapeze” een kwintet samenstelde. Dmitri Sjostakovitsj schreef op zijn negentiende een sonate die nu nog steeds als een van de heftigste pianowerken van zijn tijd geldt.

programma:
Arthur Vincent Lourié (1892-1966) – Formes en l’Air (1915)
Nikolai Roslavets (1881-1944) – Vioolsonate nr. 2 (1917)
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) – Pianosonate nr.1 op. 12 (1926)
Sergei Prokofieff (1891-1953) – Kwintet op. 39 (1924)

concertgegevens:

zondag 14 april 2013          aanvangstijd: 15:00

Van Abbemuseum                Bilderdijklaan 10                5611 NH  Eindhoven
Tel.: +31 (0)40 238 10 00
E-mail: info[at]vanabbemuseum.nl

Meer informatie over het concert en kaartverkoop vind u hier (site museum)