Programma

17 november 2012. ,

John Cage 100! deel 1

John Cage. Photo Credit, Speliotisphoto@yahoo.com

Om de 100e verjaardag van John Cage te herdenken, viert het Stedelijk in 2012 het John Cage-jaar. Voor de serie stedelijk|music voeren gerenommeerde Nederlandse musici en artiesten een aantal composities van Cage uit die de hedendaagse kunst ten opzichte van muziek en geluid volledig hebben vernieuwd, en Cage’s oeuvre en persona verkennen aan de hand van verschillende typologieën.

Het Ives Ensemble speelt op deze dag een bijzonder Cage-programma.

PROGRAMMA, ZA 17 NOVEMBER 2012 / tijd n.t.b.

John Cage         Concert for Piano and Orchestra
John Cage         Ryoanji
John Cage         Aria
John Cage         Solo’s for Voice

met Claron McFadden, zang 

Kijk op de website van het Stedelijk voor meer informatie
Meer muziek van John Cage?
Een dag later, op 18 november, spelen we ook muziek van Cage in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Kijk hier voor meer informatie. En bekijk johncage.org voor meer jubileum-nieuws

22 september 2012. ,

Opening Stedelijk Museum

Tijdens de officiële opening van het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam spelen we twee keer een programma met muziek van o.a. John Cage en Marcel Duchamp op het snijvlak van moderne muziek en beeldende kunst.

Dit concert is alleen bij te wonen op uitnodiging van het Stedelijk Museum. De feestelijke opening wordt op zaterdag 22 september wel live door de AVRO en de NOS uitgezonden. Klik hier voor meer informatie. Koningin Beatrix zal acte de présence geven bij de opening.

Programma 1
Marcel Duchamp (1887-1968) ­ Erratum Musical (1915)

John Cage (1912-1992) ­ Atlas Eclipticalis (1961-62)

Jo Kondo (geb. 1947) ­ Standing (1973)

Programma 2
Christopher Fox (geb. 1955) – Gradient (uit Everything you need to know,?2001)

John Cage ­ Atlas Eclipticalis

Pelle Gudmundsen-Holmgreen (geb. 1932) ­ Plateaux pour Deux (1970)

Spelers:

Hans Petra, klarinet
Ron Colbers, slagwerk
Josje ter Haar, viool
Job ter Haar, cello

 

20 oktober 2013. ,

kazimir malevich + ives ensemble

Het Ives Ensemble speelt bij de Malevich tentoonstelling in het Stedelijk Museum aanvang: 16:00 in Auditorium

De kunst verplicht tot het verwezenlijken van nieuwe vormen. Het doet er niet toe of ik ze wel of niet mooi vind. Bevalt het je of bevalt het je niet – dat zijn vragen die de kunst niet stelt, zoals ze niet gesteld werden toen er sterren aan de hemel werden geplaatst.

Want het vliegtuig is niet gebouwd om zakenbrieven van Berlijn naar Moskou te brengen, maar om gevolg te geven aan de onweerstaanbare drang tot vormgeven van de ervaring ‘snelheid.

Het vierkant is geen onbewuste vorm. Het is een creatie van de intuïtieve rede. Het is het aangezicht van de nieuwe kunst. Het vierkant is een levende, koninklijke prins. Het is de eerste stap van de pure creatie in de kunst.

Deze citaten van Malevich laten zien hoe revolutionair de artistieke hemelbestormers van de vroege Sovjettijd waren. Niet alleen in de beeldende kunst, maar in architectuur, literatuur, film en zeker ook muziek werd koortsachtig gezocht naar nieuwe vormen om de opwinding en het optimisme van de nieuwe industriële tijd gezicht te geven.
Tot de muzikale wegbereiders van de Russische avant-garde behoorden onder anderen Arthur Vincent Lourié, wiens werk “Formes en l’Air”, opgedragen aan Pablo Picasso, een van de vroegste voorbeelden van muzikaal kubisme is. Nikolai Roslavets wordt gezien als de Russische Schoenberg met zijn experimenten met atonale harmonie. Zij maakten de weg vrij voor de uitbundigheid van een jonge Sergei Prokofieff die uit de muziek voor zijn ballet “Trapeze” een kwintet samenstelde. Dmitri Sjostakovitsj schreef op zijn negentiende een sonate die nu nog steeds als een van de heftigste pianowerken van zijn tijd geldt.

programma:
Arthur Lourié (1892-1966) – Formes en l’Air (1915)
Nikolai Roslavets (1881-1944) – Altvioolsonate nr. 1 (1926)
Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) – Piano Sonata nr.1 op. 12 (1926)
Sergei Prokofieff (1891-1953) – Quintet op. 39 (1924)

informatie en reserveringen: http://www.stedelijk.nl/agenda/music/ives-ensemble

video: Ives Ensemble speelt Prokofieff Quintet op. 39 – Allegro precipitato

18 oktober 2014. ,

Alvin Lucier Festival

 

concert Ives Ensemble: zondag 19 oktober 15:00 Auditorium

Vorig seizoen waren wij al tweemaal te horen in programma’s gewijd aan componist Alvin Lucier. Nu komt daar een bijzondere manifestatie bij. Gedurende een festival van twee dagen in het Stedelijk Museum Amsterdam – waar de componist met zijn 83 jaar nog zelf acte de présence zal geven – verzorgen wij op zondagmiddag niet alleen een concert in het Auditorium, maar realiseren wij ook een klankinstallatie van Lucier: Music on a long thin wire. Een enkele pianosnaar wordt door een sinusgenerator aangestuurd en resoneert zo op fascinerende wijze. Deze installatie is het gehele weekend van 18 en 19 oktober in het museum te bekijken en beluisteren.

Pop-up performances door basklarinettist Gareth Davis en vrienden zijn tevens onderdeel van het festivalprogramma. En: Lucier zal zelf ook bijdragen, ondermeer met een uitvoering van zijn beroemde I Am Sitting in a Room. Het biedt een zeldzame mogelijkheid deze icoon van het Amerikaanse componeren nog van nabij mee te maken.

Voor het volledige programma, zie de website van het museum.

Naar ons concert in het Auditorium op 19 oktober 15:00: niet alleen spelen wij drie bijzondere ensemblewerken van Lucier, ook zullen wij zijn bekende Nothing is Real voor piano en versterkte theepot uitvoeren. Daarin is te horen hoe een theepot als klankkamer fungeert voor het door de componist bewerkte Beatlesnummer Strawberry Fields Forever.

programma

Nothing is Real (1991)

Letters (1991)

Septet (1985)

Braid (2012)