Programma

23 september 2012. ,

De Duif IV – Aldo Clementi

In 2012 speelt het Ives Ensemble op zes zondagen muziek van belangrijke naoorlogse componisten in de prachtige kerk De Duif in Amsterdam. Bij ieder concert is (video)kunst van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars te zien.

Ontmoet musici en kunstenaars, geniet van een eeuwenoude plek en ontdek de heilzame eenvoud van tijdloze kunst.

Op zondag 23 september spelen we voor de vierde keer in De Duif. Met deze keer zes werken van Aldo Clementi.

Programma, 16:00 uur, De Duif, Prinsengracht 754 , Amsterdam

– Impromptu (1989)
– Tribute (1988)
– Lento (1984)
– Esercizio BACH (1975)
– Trio (2000)
– Canone Circolare (2006)

En er is werk te zien van o.a. Marcel Duchamp, waaronder de Dadaïstische film ‘Anemic Cinema‘ uit 1926.

Toegang is slechts 5 euro.

Over Aldo Clementi

Aldo Clementi (1925 – 2011) studeerde in eerste instantie piano, deze studie vult hij in 1941 aan met een studie compositie. Zijn docenten zijn o.a. Alfredo Sangiorgi en Goffredo Petrassi. Later volgt de Italiaan nog diverse cursussen in Darmstadt. Hij maakte deel uit van de generatie van invloedrijke Italiaanse avant-gardistische componisten, waaronder ook Luciano Berio en Bruno Maderna. Clementi maakt in zijn werk veelvuldig gebruik van seriële technieken en het contrapunt.

04 november 2012. ,

De Duif V – Charles Ives en Matthew Barney

Foto van De Duif door Jordi Huisman

In 2012 speelt het Ives Ensemble op zes zondagen muziek van belangrijke naoorlogse componisten in de prachtige kerk De Duif in Amsterdam. Bij ieder concert is (video)kunst van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars te zien.

Op zondag 4 november spelen we voor de vijfde keer in De Duif met dit keer een Amerikaans duo. De muziek bestaat uit drie werken van Charles Ives (1874 – 1954), de eigenzinnige naamgever van het ensemble. Lees hier meer over Ives en zijn relatie met het Ensemble.

PROGRAMMA, 16:00 uur, De Duif, Prinsengracht 754 , Amsterdam

Charles Ives         Three Page Sonata
Charles Ives         Violin Sonata Nr. 2
Charles Ives         Trio

De stukken van Ives worden afgewisseld met fragmenten uit de beroemde Cremaster Cycle van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Barney.

Matthew Barney in The Order, het derde deel van de Cremaster Cycle

Barney (San Francisco, 25 maart 1967) is een Amerikaanse beeldhouwer, multimedia- en installatiekunstenaar. Kunstcriticus Michael Kimmelman van de New York Times noemde Barney “een van de belangrijkste Amerikaanse kunstenaars van zijn generatie.” Hij studeerde aan de Yale School of Art van de Yale-universiteit in New Haven (Connecticut), net als Charles Ives.

De vijf-delige Cremaster Cycle ontstond in de periode 1994–2002 en was te zien in vrijwel alle grote kunstmusea in de wereld, van het Guggenheim in New York tot Musée d’art Moderne in Parijs. In Nederland was het vooral Museum Boijmans van Beuningen dat Barney volgde, en ook het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam volgt de Amerikaan op de voet en kocht onlangs nog zijn nieuwste film aan.

De Cremaster-films worden bevolkt door wezens van weinig menselijke aard in een setting die aanzienlijk verschilt van onze dagelijkse leefomgeving. Plot en een logische structuur zijn (of lijken) geheel afwezig. In plaats daarvan wordt de kijker vergast op een voorbijtrekkend pandemonium van barokke en bizarre beelden en voorvallen, die zich niet gemakkelijk laten beschrijven. Dus kom zelf kijken en luisteren op 4 november!

Toegang, te betalen aan de deur, is slechts 5 euro. Reserveren is niet nodig.

Met dank aan:

25 november 2012. ,

De Duif VI – Morton Feldman

Foto van De Duif door Jordi Huisman

In 2012 speelt het Ives Ensemble op zes zondagen muziek van belangrijke naoorlogse componisten in de prachtige kerk De Duif in Amsterdam. Bij ieder concert is (video)kunst van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars te zien.

Ontmoet musici en kunstenaars, geniet van een eeuwenoude plek en ontdek de heilzame eenvoud van tijdloze kunst. Laat ons weten of je komt via Facebook.

Op zondag 25 november spelen we voor de zesde, en laatste keer in De Duif. Met het 75-minuten durende For John Cage van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926 – 1987). Dit stuk, voor piano en viool, spelen we mede ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van John Cage in 2012.

Cage en Feldman kenden elkaar en hun eerst ontmoeting is legendarisch: in 1950 woonden ze allebei een een uitvoering van Anton Webern’s Symphony, Op. 21 van de New York Philharmonic bij. Uit onvrede over de onbeleefde reactie van bezoekers, verlieten beide voor het einde van het concert de zaal en liepen elkaar bij het naar buiten gaan tegen het lijf. Een levenslange vriendschap was het gevolg..

PROGRAMMA, 16:00 uur, De Duif, Prinsengracht 754 , Amsterdam

Morton Feldman         For John Cage

Binnenkort maken we bekend welke beeldende kunst(enaar) we op 25 november presenteren.

Toegang is slechts 5 euro, te betalen aan de deur. Reserveren is niet nodig.

Morton Feldman (links) en John Cage (rechts)

Met dank aan:

07 april 2017. ,

Laurence Crane cd-presentatie

aanvang 20:00 
(for English version see below)

De Engelse componist Laurence Crane is regelmatig in onze programma’s te horen en schreef diverse werken speciaal voor het IE. Deze verbintenis wordt nu verder uitgebouwd met een cd waarop een selectie uit Crane’s kamermuziek te horen is. Onder de titel 6 Trios, 2 Solos and 1 Quintet is de opname deze maand door het Engelse label Junk Ibu/RTF Classical uitgebracht. De release wordt luister bijgezet door cd-presentaties in Londen en Amsterdam, waarop enkele van de geregistreerde werken live worden uitgevoerd. Als kers op de taart wordt er een kort nieuw werk van Crane voor basfluit en strijkers ten doop gehouden dat speciaal voor de gelegenheid geschreven is.

programma:
Holt Quartet (2013) 
Trio for Ros and Peter (1989) 
Air (1986)
Processional (1986)
Klavierstücke opus 84 or 85 'Keith Miller Project' (2016) (wereldpremière)
Omloop het Ives (2017) (wereldpremière) 
Piano Quintet (2011) 

Luister hier naar een van de werken op de cd.

Entreeprijs concert:
€15,- normaal tarief
€12,50 CJP of Stadspas

Om de release te vieren is de cd gedurende de pauze en na het concert voor de sterk gereduceerde prijs van €8 te koop (normale prijs: €13,- via het IE, €17,97 via Amazon)

Tickets:
Voor het reserveren van tickets stuurt u een email naar info@ives-ensemble.nl

 

IBU04-300x300

 

The English composer Laurence Crane has been a regular guest on our programmes, and has written a number of compositions especially for the Ives Ensemble. This relationship is now sealed even more with a CD featuring a selection of Crane’s chamber music pieces. This recording, titled 6 Trios, 2 Solos and 1 Quintet, has been issued this month by the English/German label Junk Ibu/RTF Classical. This release will be celebrated with CD presentation concerts in London and Amsterdam, on which a number of the recorded works can be heard live. A special treat will be the world premiere of a short piece for bass flute and string quartet, composered especially for this festive occasion.

programme:
Holt Quartet (2013)
Trio for Ros and Peter (1989)
Air (1986)
Processional (1986)
Klavierstücke opus 84 or 85 'Keith Miller Project' (2016) (world premiere)
Omloop het Ives (2017) (world premiere)
Piano Quintet (2011)

Click here to listen to one of the pieces on the CD.

Admission concert € 15,00, € 12,50 with Stadspas or CJP
To celebrate this release the CD will be available during the concert for the reduced 
price of € 8,00 (normal price € 13,00 through the Ives Ensemble, € 17,97 through 
Amazon.de).

To reserve tickets, please send an email to info@ives-ensemble.nl

460x433xLaurence-Crane.jpg.pagespeed.ic.Lw8DrFDM5I