Bailie, Miller, een tweeluik

In ons nieuwe programma Bailie, Miller, een tweeluik dat we in coproductie met De Link in Tilburg realiseren, staan twee spraakmakende componisten centraal: Joanna Bailie en Cassandra Miller. Van beiden voeren we zowel een nieuw werk als een bestaande compositie uit.

Tijdens de lockdown schreef Cassandra Miller in opdracht van De Link Perfect Offering voor fluit, klarinet en strijkkwartet. Zij ging daarvoor te rade bij Leonard Cohens Anthem uit 1992, een song waarin Cohen tegen beter weten in de hoop op betere tijden uitspreekt. Millers eigen stem en het beeld van heen en weer zwaaiende kerkklokken en vormen het uitgangsmateriaal voor deze nieuwe compositie. Daarnaast klinkt Warblework waarin Miller zich laat inspireren door de zang van 4 Noord-Amerikaanse lijstersoorten die op ingenieuze wijze door een strijkkwartet verklankt wordt.

Ook Joanna Bailie gaat in haar nieuwe compositie van bestaande geluidsfenomenen uit. In haar From above and far away (een opdracht van het De Eduard van Beinum Stichting) klinken verre verkeersgeluiden door, die net boven de gehoordrempel uitkomen en daardoor zeer tot de verbeelding spreken. Over het aanvullende werk van Bailie is momenteel nog beraad. Wij zullen het definitieve programma publiceren wanneer dat bekend wordt.

 

Concerten 
(dit project loopt tot en met seizoen 2021-2022, de lijst wordt gaandeweg aangevuld)

27 oktober 2020   De Link Tilburg   20:30
zie: site De Link  

10 december 2020   Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam   20:15
zie: site Muziekgebouw aan 't IJ


De componisten: Cassandra Miller en Joanna Bailie

De in Canada geboren, in Londen woonachtige Cassandra Miller ontpopte zich de afgelopen jaren als één van de meest originele componisten van deze tijd. Ze ontving in 15 jaar meer dan 25 opdrachten van solisten, ensembles en orkesten uit Canada en heel Europa, waaronder BBC Scottish Symphony Orchestra, London Sinfonietta, the Oslo Philharmonic, en Toronto Symphony Orchestra.

De Engelse, in Berlijn woonachtige componist Joanna Bailie is een bijzondere en hoogst individuele stem binnen het hedendaagse componeren. Haar werken zijn doorgaans een perfect amalgaam van geluidsopnamen die ze maakt van alledaags omgevings- en natuurgeluid en een subtiel weefsel van gecomponeerde klanken die soms perfect samenvallen, soms aanvullen, dan weer commentariëren. Haar muziek is onder meer uitgevoerd door Ensemble Musikfabrik, Klangforum Wien, EXAUDI, Ictus Ensemble, Neue Vocalsolisten Stuttgart, The London Sinfonietta, The BBC Scottish Symphony Orchestra en het Ives Ensemble.


Programma
Joanna Bailie:
From above and far away (2020) 15' (wereldpremière)
(klarinet, piano, 2 violen, altviool, cello, elektronica)

2e werk nader te bepalen

Cassandra Miller:
Warblework (2011-2017) 22'
(2 violen, altviool, cello)

Perfect Offering (2020) 15-20' (wereldpremière)
(fluit, klarinet, 2 violen, altviool, cello)