Hymnedienst tijdens Ives-marathon door performancekunstenaar Gabriel Lester

Gabriel Lester

Gabriel Lester in zijn film ‘The Big One’ uit 2011

We starten het nieuwe jaar in vliegende vaart met concerten in Tilburg en Den Bosch en een Ives-marathon in Amsterdam. Deze marathon op 19 januari in het Muziekgebouw aan ’t IJ duurt de hele dag en begint in de (onverwarmde) laad- & losruimte met een ‘opwekkende hymnedienst’ door perfomancekunstenaar Gabriël Lester, geïnspireerd op een Amerikaanse kerkdienst uit de tijd van Ives.

In 2012 werkte het ensemble al met Lester voor zijn bijdrage aan dOCUMENTA (13) in Kassel. Het project, en de gelijknamige CD met 14 nummers, heette ‘Kaufhaus Incidentals’. Het was een verwijzing naar de locatie waar de muziek te beluisteren was die Lester met het Ives Ensemble had opgenomen: warenhuis (‘kaufhaus’ in het Duits) SinnLeffers in het centrum van de stad.

Samen met John Snijders, artistiek leider en pianist van het Ives Ensemble, selecteerde Lester de muziek uit de archieven van het Filmmuseum in Amsterdam en het MoMA in New York. De muziek was ooit geschreven voor stille films, om bepaalde emoties op te wekken bij de kijkers. In de context van een Duits warenhuis zorgde muziek voor een filmische ervaring.

Zie hieronder wat foto’s van het project en kijk op de website van Gabriel Lester.

Klik hier voor het volledige programma van de Ives-marathon en voor kaarten.

John Snijders en Gabriel Lester tijdens de opnamen van 'Kaufhaus Incidentals' in Amsterdam.

John Snijders en Gabriel Lester tijdens de opnamen van ‘Kaufhaus Incidentals’ in Amsterdam.

 

Het warenhuis SinnLeffers in de Duitse stad Kassel

Voorzijde van warenhuis SinnLeffers in de Duitse stad Kassel

Aankondiging van 'Kaufhaus Incidentals' in warenhuis SinnLeffers in Kassel.

Aankondiging van ‘Kaufhaus Incidentals’ in warenhuis SinnLeffers in Kassel.